Viesti studioon

studio@radiopori.fi
Torstai, 1.
lokakuuta
2020.
Onnittelut -
Lohko

#pori

#radiopori

#pesäkarhut

#some

1.6.2020, 12:51 – päivitetty 1.6.2020, 15:07

Luonnonhoitotoimenpiteiden raportti kertoo Yyterin dyynien nopeasta kehityksestä

Media

Yyterin santojen luonnonhoitotoimenpiteiden seurantaraportti on valmistunut. Raportti kertoo koko santojen alueen dyynien topografian ja kasvillisuuden muutoksista viimeisen kymmenen vuoden ajalta sekä ohjaa kunnostettavana olevan alueen tulevia hoitotoimenpiteitä. Dyyniluonnon hoitotoimet, kuten istutukset ja tuuliaitojen asennukset, jatkuvat tällä viikolla Yyterissä.

Koko santojen alueen dyynien muotojen ja kasvillisuuden muutoksien tutkimiseen on käytetty Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistoja vuosilta 2008, 2014 ja 2018 sekä kasvillisuusselvityksiä vuosilta 2009 ja 2019.

– Käsittääkseni tämä on Suomessa ainutlaatuinen aineisto dyyniluontotyyppien muutoksista, kertoo raportin laatinut Antti Mäkelä.

Viime vuodet ovat olleet otollisia uusien dyynien muodostumiselle Yyterissä. Rannalle on tullut aaltojen vaikutuksesta runsaasti uutta hiekkaa, jota tuuli on edelleen kasannut dyyneiksi. Santojen eteläosaan on kymmenessä vuodessa syntynyt paikoin kaksi uutta dyynivallia. Raportin merkittävin havainto on kuitenkin dyynien kasvillisuudessa tapahtunut varsin nopea muutos.

Dyynit muodostavat rannalle eri dyynityyppien kehityssarjan, jotka eroavat toisistaan kasvillisuudeltaan. Lähimmäksi rantaviivaa syntyvät alkiodyynit, jotka ovat yksittäisiä, yleensä rantavehnän tai suola-arhon ympärille syntyviä pieniä dyyniä. Näiden takana sijaitsevat ensimmäiset yhtenäiset dyynivallit, niin sanotut valkeat dyynit, joiden kasvillisuus koostuu yksinomaan rantavehnästä. Näiden takana sijaitsevat harmaat dyynit, joille tunnusomaisen värin antavat jäkälät, sammalet ja heinät. Viimeisenä kehityssarjassa ja kauimpana rantaviivasta sijaitsevat metsäiset dyynit.

Vuosien 2009 ja 2019 dyynityyppejä verratessa havaittiin, että Santojen eteläosissa alueilla, joilla aiemman kartoituksen aikaan sijaitsivat alkiodyynit, kasvoi nykyisin harmaiden dyynien kasvillisuus.

– Tämä on rantadyynien normaalia kehitystä, mutta hätkähdyttävää on ollut sen nopeus. Kymmenessä vuodessa dyynin kasvillisuus on muuntunut täysin, hämmästelee Mäkelä.

Vaikka muualla rannalla dyynien kehitys on ollut nopeaa, on kaupungin alueella sijaitsevan kuluneen ja ennallistamistoimenpiteiden piirissä olevan alueen palautuminen ollut hidasta. Vaikka tuuliaitojen asentamisella ja rantavehnän istuttamisella on saatu näkyviä tuloksia, ollaan kuitenkin kaukana tilanteesta, jossa dyynillä olisi eroosiolta suojaava yhtenäinen kasvipeite.

Dyynien palautumista uimarannan alueella ovat vaikeuttaneet vähälumiset talvet, jotka erodoivat kasvipeitteetöntä dyyniä sekä aiemmin kuvatun kaltaisen uusia dyynejä muodostavan prosessin häiriytyminen virkistyskäytön seurauksena.

– Positiivista hoitotoimenpiteissä on kuitenkin se, että ilman niitä uimarannan alueen dyynit olisivat todennäköisesti menetetty. Hoitotoimenpiteitä on kuitenkin jatkossa tehostettava, toteaa Mäkelä.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 1.10.2020, 6:44

Eilen torstaina koronakartasta ja tartuntatautirekisteristä paljastui yksi uusi COVID-tapaus. Näyte oli otettu Oulun seudulla lomamatkan yhteydessä. Rauman kaupungin tartuntatautiviranomaisten tekemän selvityksen mukaan tartunta on peräisin Ylläkseltä.

Paikallinen - 30.9.2020, 14:57

Pori Energia Sähköverkot Oy korottaa verkkopalvelumaksujaan ensi vuoden alusta alkaen. Muutoksen vaikutus laskun verolliseen loppusummaan on keskimäärin 5,6 prosenttia. Vaikutus verottomiin verkkopalvelumaksuihin on keskimäärin 8,2 prosenttia.

Paikallinen - 30.9.2020, 14:13

Vaasan hovioikeus on aloittanut tänään Porin oikeustalolla käsittelyn koskien syyskuussa 2018 Porissa tapahtunutta Itäpuiston murhaa, kertoo Satakunnan Kansa.

Paikallinen - 30.9.2020, 13:28

Porin kaupungin tammi-heinäkuun tulosennuste osoitti 35,2 miljoonan euron alijäämää. Kasvaneet verotuloarviot ja valtion budjettiriihessä päätetty uusi tukipaketti ovat kuitenkin parantaneet tulosta ja uusi ennuste kaupungin vuoden 2020 tulokseksi on nyt -27,5 miljoonaa euroa.

Paikallinen - 30.9.2020, 12:32

Puolustusvoimat on perunut perinteisen itsenäisyyspäivän paratiin, joka oli tarkoitus järjestää Porissa. Puolustusvoimat kertoo, että paraatin sijaan järjestetään vaihtoehtoista ohjelmaa, josta tiedotetaan myöhemmin.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 30.9.2020, 12:26

Mariitta Vaalahti on keramiikan ammattilainen, jonka käsistä on syntynyt jo useita brändikarhuja. Mariittan karhuihin voi törmätä myös Porin kaupunginkirjaston pysyvässä näyttelyssä. Hän on vastikään perustanut oman toiminimen karhujen ja muiden taidetöidensä markkinointia ajatellen.

Paikallinen - 30.9.2020, 7:31

Porin sivistyslautakunta päätti hyväksyä tiistaina mittavan, yhteensä 4,4 miljoonan euron säästöesityksen. Päätös syntyi yksimielisesti ja nopealla kaavalla. Sivistyslautakunta koki, ettei tässä vaiheessa prosessia ole järkevää alkaa äänestämään yksi asia kerrallaan.

Paikallinen - 30.9.2020, 6:51

Porin Karjarannasta aamulla kadonnut mies on löytynyt hyvässä kunnossa, kertoo poliisi. Aamuviideltä tuli tieto, miten Porin Karjarannasta oli kateissa 88-vuotias muistisairas mies. Hän liikkui jalkaisin ja hänellä oli ilmeisesti yllään yövaatteet.

Paikallinen - 29.9.2020, 15:23

Porin Kaanaassa sijaitseva K-Market on ryöstetty eilen illalla teräaseella uhaten, kertoo Satakunnan Kansa. Tapauksesta tekee poikkeuksellisen se, että kauppiaan mukaan ryöstäjät olivat alaikäisiä, noin 15-vuotiaita poikia. Kaksikko sai saaliikseen pienen summan rahaa ja vähän tupakkaa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 29.9.2020, 10:35

Porilainen Juffi Seponpoika voitti yhdeksännen The Voice of Finland -laulukilpailun viime viikon perjantaina käydyssä finaalissa. Kaikista annetuista äänistä porilainen sai noin 32 prosenttia. Normaalista poiketen yhdeksäs tuotantokausi venahti yli vuoden mittaiseksi koronaviruksen vuoksi.

Paikallinen - 29.9.2020, 7:57

Porin Länsitiellä tapahtui ennen aamukahdeksaa vakava liikenneonnettomuus, jossa menehtyi yksi henkilö. Tutkinnassa on selvinnyt, että Vaasan suunnasta tullut henkilöauto on tuntemattomasta syystä ajautunut yli tien keskiviivan, ja törmännyt vastaan tulleen raskaan ajoneuvoyhdistelmän keulaan.

Paikallinen - 29.9.2020, 7:57

Porin kaupunki suunnittelee sulauttavansa palveluliikelaitoksen sivistystoimialaan. Asiasta kertoo Satakunnan Kansa.

Paikallinen - 28.9.2020, 16:23

Porin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan tänään maanantaina kaupungin uusista avustusperiaatteista.

Paikallinen - 28.9.2020, 12:47

Porin prikaatissa palvelevalla varusmiehelle todettiin koronavirustartunta viime perjantaina. Prikaatin tiedotteen mukaan varusmies on ollut sairastuessaan loma- eli VMP-jaksolla (vapaata muusta palveluksesta), eikä prikaatissa ole siitä syystä muita altistuneita.

Paikallinen - 28.9.2020, 9:21

Anolantietä Ulvilan suunnasta Nakkilan suuntaan mennyt henkilöauto törmäsi samaan suuntaan menneeseen polkupyöräilijään eilen puoliltapäivin. Henkilöauton kuljettaja, vuonna 1967 syntynyt naishenkilö, ei havainnut tien reunassa ajanutta polkupyöräilijää ja törmäsi pyöräilijän takarenkaaseen.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 28.9.2020, 9:16

Liigakausi lähtee käyntiin tällä viikolla. Porin Ässät aloittaa kautensa kotiottelulla TPS:ssää vastaan perjantaina. Joukkue on viime viikkojen ajan kertonut useista uusista pelaajahankinnoistaan, uusia nimiä kiinnitettiin niin puolustus- kuin hyökkäyspäähän.

Paikallinen - 28.9.2020, 7:26

Porin Winnovan puualan perustutkinnon opiskelijalla on todettu lieväoireinen COVID-19 -infektio lauantaina. Porin kaupungin tartuntatautiviranomaiset yhteistyössä Winnovan rehtorin kanssa selvittävät asiaa.

Paikallinen - 26.9.2020, 9:23

Karhut suuntaavat lauantaina Joensuu Areenalle Josban vieraaksi. Josba voitti kauden avauksessa LNM:n lukemin 9-3, mutta hävisi SaiPalle niukasti sunnuntain ottelun. Josban Veeti Naakka keräsi viime viikonloppuna tehot 3+1=4, samoin kuin Karhujen Tomi Jerkku.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 26.9.2020, 8:53

Yhdeksännen The Voice of Finland -kilpailun voitti perjantaina illalla porilainen Juffi Seponpoika. Lähetyksessä kuultiin kaikilta finalisteilta kaksi kappaletta. Juffi Seponpoika, 37, Porista esitti finaalissa omat versionsa kappaleista Brothers in Arms sekä I Will Always Love You.

Paikallinen - 25.9.2020, 14:52

Nuori Pori Harrastaa -tapahtuma piti järjestää sunnuntaina 18. lokakuuta. Koronaepidemian vuoksi tapahtumaa ei järjestetä tänä vuonna. Harrastustoimintaan kannattaa tutustua sähköisten kanavien kautta.